En härlig folkfest med glada människor i alla åldrar, firande med glass, sång och barnparad – så kan Norges nationaldag, Syttende mai, sammanfattas.
Norges nationaldag, Syttende mai
Varför firar norrmännen den 17 maj, kanske du undrar? Här kommer förklaringen: Grundlagen undertecknades den 17 maj 1814 på Eidsvoll. Norge hade tidigare styrts av den danska kungen, men norrmännen ville ha sin egen kung och välja sina egna representanter för att styra landet. Samma dag som Grundlagen undertecknades valdes Christian Frederik till ny norsk kung, men det blev en kort tid av självständighet innan unionen med Sverige kom till samma år. Firandet blev därför inte ordentligt etablerat förrän efter unionsupplösningen från Sverige år 1905.
Folkfest för barn och vuxna
17:e maj är en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17:e maj-frukost, inte sällan i form av knytkalas med grannar, nära och kära. Det bjuds på nybakat bröd, äggröra, rökt lax och champagne för de vuxna.
Barnparader och glass i stora lass
Därefter är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och hurrar. Även utomlands anordnas parader i norska miljöer (exempelvis har Skansen i Stockholm ett stort firande varje år). I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna från slottets balkong. Det sägs att det just denna dag är fritt fram för barnen att äta så mycket glass de orkar, vilket gör dagen till en av årets viktigaste för de norska glassförsäljarna. Siffror som cirkulerar gör gällande att det säljs så mycket som 30 miljoner glassar under nationaldagen.
Ja, vi elsker
Bjørnstjerne Bjørnson, som anses vara arkitekten bakom barnparaden, skrev även den norska nationalsången ”Ja, vi elsker”. Det gjorde han till 50-årsjubileet för 17 maj 1864.
Bunader
Många klär sig i sina bunader, Norges traditionella folkdräkter, som finns för både kvinnor och män. Med hundratals varianter i olika färger och stilar kan en bunad berätta var i Norge personen kommer ifrån.