Falkenbergs Klimatinitiativ är en ambitiös satsning där näringsliv, kommun och akademi samarbetar för att minska koldioxidutsläppen och nå Parisavtalets mål. Arbetet har fått internationell uppmärksamhet och framtidsvisionen är att skapa en gemensam hållbarhetsarena.
Falkenbergs Klimatinitiativ är mycket mer än bara ett miljöprojekt – det är en ambitiös omställning som involverar hela samhället. När vi träffar Linda Corneliusson Linde, utvecklingsledare på Falkenbergs kommun, blir det tydligt att detta initiativ är lika dynamiskt som den kvinna som leder det.
En nyckelroll för företagen
Linda inleder med att förklara bakgrunden till Klimatinitiativet, som började ta form redan 2021. ”Vi hade precis släppt vår första nulägesanalys baserad på vår lokala Agenda 2030, och både internt och externt märkte vi att näringslivet var redo att agera,” säger hon och betonar hur viktiga företagen har varit i att forma initiativet. ”Det är verkligen ett typiskt Falkenberg-tillvägagångssätt – att se en utmaning och genast fråga sig vad vi kan göra tillsammans.”
Med stöd från näringslivet började Linda och hennes kollegor undersöka hur de bäst kunde bidra till att minska koldioxidutsläppen i Falkenberg. Resultatet blev ett Klimatinitiativ som bygger på samverkan, där företag, kommun och andra aktörer gemensamt arbetar mot målen i Parisavtalet.
Falkenbergs hållbarhetsarbete nådde hela vägen till FN
Falkenbergs hållbarhetsarbete har uppmärksammats långt utanför kommungränsen och Halland. Arbetet med kommunens lokala agenda 2030, med årliga nulägesanalyser och de partnerskap och initiativ det resulterat i, ledde faktiskt hela vägen till FN:s möte High-Level Political Forum 2023 i New York. Detta efter att SKR nominerat kommunens arbete och Regeringskansliet genom UD valt att premiera det. Under några dagar i juli 2023 fick Linda Corneliusson Linde och Josefine Eirefelt representera Sverige och Falkenberg, då de ingick i den svenska delegationen. Väl på plats gavs de möjlighet att dela med sig av sin kunskap, erfarenhet och kompetens globalt.
Framtiden och visioner
När vi pratar om framtiden, är Linda tydlig med sina ambitioner. ”Om fem år hoppas jag att Klimatinitiativet har utvecklats till en hållbarhetsarena där akademi, offentlighet, företag och civilsamhälle möts för att driva omställningen framåt.” Hon ser också stora möjligheter att delta i större EU-finansierade projekt, vilket skulle ge ytterligare kraft till arbetet. Linda är dock noga med att påpeka att teknologiska framsteg måste integreras på ett hållbart sätt. ”Vi måste se till att digitaliseringen och AI används för att främja, inte försvåra, omställningen till ett hållbart samhälle.”
Personligt engagemang och balans
För Linda är klimatfrågor inte bara ett jobb, utan en personlig hjärtefråga. ”Det är en ödesfråga,” säger hon allvarligt, men hon är också optimistisk. ”Det kommer att bli bättre, men det kräver att vi gör detta tillsammans.” Balansen mellan arbete och privatliv finner hon genom att vara aktiv i olika nätverk och genom utbyten med andra kommuner och experter. ”Det är oerhört stimulerande att sätta Falkenberg på kartan och att vara en del av något större.”
Avslutningsvis talar Linda om den stolthet hon känner för det arbete som redan gjorts, men också om den oro hon bär för framtiden. ”Det är spännande, men vi måste vara många som gör detta tillsammans,” säger hon, och hennes engagemang lyser igenom i varje ord. Det är tydligt att Falkenbergs Klimatinitiativ, med Linda Corneliusson Linde i spetsen, har en ljus framtid.
Falkenbergs klimatinitiativ, kompletterande fakta
Struktur och Samarbete
Falkenbergs klimatinitiativ drivs gemensamt av Falkenbergs kommun och föreningen Näringslivet Falkenberg, där kommunen står för samordning och processledning av arbetet. Alla deltagare i klimatinitiativet träffas två gånger per år vid en storträff – en på våren och en på hösten. Vid dessa möten samlar man in synpunkter, formar strategier och vidareutvecklar arbetet inom initiativet.
Arbetet leds av en styrgrupp med representanter från både Näringslivet Falkenberg och Falkenbergs kommun.
Därutöver finns en referensgrupp som bildades vid den första workshopen, bestående av fem företag (bland annat Pelly Butiksinredningar som representeras av Camilla Torsmarker). Denna grupp bidrar aktivt till att utforma möten och utveckla klimatinitiativet. Referensgruppen förnyas vid behov.
Akademisk Koppling
Johan Holmén, ledande inom hållbarhetsforskning vid Chalmers tekniska högskola, har bidragit med värdefull coachning och inspel i formandet av klimatinitiativet, förhoppningen är att han även fortsättningsvis kommer bidra med värdefull vägledning och expertis.