Skip to main content
Aktuellt

Från utsläppsjätte till hållbarhetsförebild – SSAB:s resa mot fossilfritt stål

SSAB har gått från att vara en av Sveriges största utsläppare till att leda den globala omställningen mot fossilfri ståltillverkning. Genom satsningar som HYBRIT och SSAB Zero visar företaget att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Thomas Hörnfeldt, chef för hållbara affärer, berättar om visionen, utmaningarna och varför framtidens stål måste vara grönt.

Hållbarhet som affärsmöjlighet 

Thomas Hörnfeldt, chef för hållbara affärer på SSAB, har en tydlig uppgift: att göra hållbarhet till en affärsmöjlighet. Genom banbrytande satsningar som HYBRIT och SSAB Zero siktar det svenska stålföretaget på att revolutionera branschen – och ta täten i den globala klimatomställningen.

Hans passion för hållbarhetsfrågor är påtaglig, men det handlar inte bara om att rädda planeten – det handlar om affärer. SSAB har gått från att vara en av Sveriges största utsläppare av koldioxid till att positionera sig som en föregångare inom fossilfri ståltillverkning.

– Vi ser det som en konkurrensfördel. När vi 2016 lanserade HYBRIT var det många konkurrenter som smålog åt oss. ”Det där kommer aldrig funka”, sa de. Men i dag ser vi att vår teknik håller på att bli industristandard, säger Thomas.

Stål utan utsläpp – en teknisk revolution

Stål är världens mest återvunna material, men återvunnet skrot täcker bara en bråkdel av världens efterfrågan. För att tillverka nytt stål krävs järnmalm – och där har problemet alltid varit de enorma koldioxidutsläppen. Traditionellt används kol för att reducera järnmalm till järn, en process som släpper ut minst 1,5 ton koldioxid per ton stål. SSAB har tagit fram en lösning:

– Med HYBRIT-tekniken ersätter vi kolet med vätgas. I stället för koldioxid blir biprodukten vatten. Det låter nästan för bra för att vara sant, men vi har visat att det fungerar, säger Thomas.

Den första pilotanläggningen i Luleå är redan i drift, och kommersiell produktion väntas starta 2028. Satsningen görs tillsammans med LKAB och Vattenfall. Samtidigt lanseras SSAB Zero – ett stål tillverkat av återvunnet skrot i stort sett utan fossila utsläpp, där produktionen drivs med fossilfri el och biogas.

Idag produceras SSAB Zero delvis i USA, där en av bolagets anläggningar utanför Chicago drivs med vindkraft och biogas för att smälta skrot nästan helt utan koldioxidutsläpp. En del av stålet transporteras sedan över Atlanten med biodiesel till SSAB:s anläggning i Oxelösund, där det vidareförädlas med samma fossilfria processer för den europeiska marknaden.

Men snart blir det ännu bättre. En ny anläggning byggs i Oxelösund för att kunna producera SSAB Zero direkt i Sverige – och därmed slippa Atlanttransporterna helt.

– Den tas i drift i slutet av nästa år. Då kan vi tillverka SSAB Zero på plats för Europa, säger Thomas med stolthet i rösten.

– HYBRIT är lösningen för järnmalmsbaserat stål, SSAB Zero är svaret på hur vi gör återvunnet stål ännu mer hållbart. Vi behöver båda delarna för att möta framtidens behov, säger han.

Bildkälla: ssab.com

Partnerskap som driver förändring

Hållbarhet är inte längre bara en vision – det är affärskritiskt. SSAB:s strategi bygger på nära samarbeten med kunder som delar deras ambitioner.

– Vi har byggt upp ett nätverk av fossilfria partners, framför allt inom bil- och byggindustrin. Volvo Cars, Mercedes och Polestar vill ha fossilfritt stål i sina bilar, medan byggföretag som PEAB och Lindab ser möjligheter att minska klimatavtrycket i byggnader.

Ett konkret exempel är den uppmärksammade byggnaden ”Tomaten” i Lund, där en pilotleverans av fossilfritt stål används för att visa hur framtidens byggnader kan se ut.

– Vi ser att hållbarhet driver affärer. Det öppnar dörrar till nya kunder och stärker relationerna med befintliga. Företag som tidigare kanske inte ens funderade på oss hör nu av sig och vill samarbeta.

Bildkälla: ssab.com

”Vi är en del av lösningen”

För Thomas har hållbarhetsperspektivet vuxit fram genom åren. Från att ha jobbat med kommersiell utveckling hamnade han mer eller mindre av en slump i hållbarhetsfrågor när SSAB och finska Rautaruukki gick samman 2014.

– Jag insåg snabbt att det var samma grundprinciper som gällde – att förstå kundens behov och leverera en bättre lösning. Skillnaden var att vi nu inte bara sålde en produkt, vi sålde en framtid.

När SSAB redan 2016 satte målet att bli fossilfria var det många som tvivlade. I dag är det få som ifrågasätter deras position som ledare inom hållbar stålproduktion.

– Jag minns att vår dåvarande koncernchef sa: ”Jag är trött på att se en skorsten på TV varje gång man pratar stålindustri.” Vi har lyckats förändra den bilden.

Och intresset har exploderat. SSAB får fler förfrågningar från universitet, forskare och studenter än de hinner besvara.

– Det är fantastiskt att se engagemanget från nästa generation. När jag pratar med gymnasieelever eller studenter så märker jag att de är extremt pålästa och drivna. Det ger mig hopp.

Balansen mellan arbete och privatliv

Med ett krävande jobb, ständiga resor och en global omställning att leda kan det vara svårt att hitta balans.

– För mig handlar det om tydliga rutiner och att sätta gränser. Jag är noga med att vara närvarande när jag är ledig.

Miljöombyte är viktigt, och sommarstugan ger honom ett välbehövligt andrum. När tillfälle ges njuter han av en tur i skogen, skidåkning eller jakt på hösten. Golfen är en annan passion – känslan av ett perfekt slag är svår att slå.

Han lutar sig tillbaka och ler.

– Men samtidigt, när man får jobba med något så här viktigt och meningsfullt, så känns det sällan som ett jobb. Det är en resa – och vi har bara börjat. Jag är väldigt glad över att vara en liten kugge i en ganska stor förändring, och jag vill se den slutföras. Jag är 58 år, så den sammanfaller ganska väl med min pensionering, säger Thomas med ett skratt.

Faktaruta

SSAB och fossilfritt stål

SSAB var först i världen med att producera fossilfritt järnmalmsbaserat stål och siktar på att erbjuda det kommersiellt 2028. Redan 2026 kommer SSAB tillverka skrotbaserat stål i stort sett utan fossila koldioxidutsläpp i Oxelösund. Målet är att i stort sett eliminera sina koldioxidutsläpp kring 2030 och skapa en fossilfri värdekedja, från gruva till slutprodukt.

HYBRIT – tekniken bakom fossilfritt stål

HYBRIT-initiativet startades 2016 av SSAB, LKAB och Vattenfall för att ersätta kol i stålproduktionen med fossilfri vätgas och fossilfri el. Pilotanläggningen i Luleå öppnade 2020, och 2021 levererades världens första fossilfria stål till kund. En planerad demonstrationsanläggning i Gällivare, vilken beräknas stå färdig 2028, ska producera 1,3 miljoner ton fossilfri järnsvamp årligen.

SSAB Zero – stål av återvunnet material

SSAB Zero är ett nytt stål framställt av återvunnet skrot, fossilfri el och biogas – nästan helt utan fossila koldioxidutsläpp. Det är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid.

Personporträtt

Namn: Thomas Hörnfeldt

Bolag/befattning: SSAB AB

Ledarskapsstil: Informell

Personliga intressen: Golf, skidor, båt, jakt

Motto/citat: Gör det nu

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751

Pelly Butiksinredningar
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.