Skip to main content
Aktuellt

Stjärnkrögarens flytt till Halland och magiska Restaurang Fyr

Jacob Holmström, stjärnkock och krögare på Restaurang Fyr, bjuder in gäster till en unik matresa som lyfter fram Hallands gastronomiska arv. Med lokalproducerade råvaror och traditioner skapar han en inkluderande restaurangmiljö och ser optimistiskt på Hallands kulinariska framtid.

En stjärnbeströdd resa med Jacob Holmström: Från barndomens kök till Restaurang Fyr

På en magiskt vacker plats utanför kuststaden Halmstad, där doften av tallskog möter havets brus ligger en gastronomisk pärla vid namn Restaurang Fyr. I hjärtat av Halland vill stjärnkocken Jacob Holmström ta med sina gäster på en kulinarisk resa som speglar hans minst sagt imponerande karriär och passion för mat. Genom en personlig inblick delar han med sig av sin inspiration och visioner för Restaurang Fyr.

Barndomens kök och gastronomins värld

Jacob Holmströms kulinariska resa började redan i barndomen, där han växte upp med dofterna från sin pappas kök. ”Jag är i princip uppvuxen i köket,” säger han med ett leende. Med en far som var erkänt duktig krögare (välkände och karismatiske Stefan Holmström), var matlagning en naturlig del av Jacobs vardag. Hans nyfikenhet för yrket ledde honom till att genomgå Hotell- och restaurangprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad och sedan vidare ut i restaurangvärlden.

Från Gastrologik till Halmstad

Efter en minst sagt framgångsrik tid på Gastrologik, med två stjärnor i Michelinguiden och en seger i ”Kockarnas kamp”, kände Jacob och hans fru Emelie att det var dags för en förändring. Drivna av en längtan tillbaka till Västkusten och en önskan att utforska nya kulinariska horisonter, slog de i början av april upp dörrarna till Restaurang Fyr. ”Vi ville göra något nytt, något som kunde omfamna våra rötter och samtidigt utmana våra kulinariska gränser,” förklarar Jacob. ”Till skillnad mot Gastrologik i Stockholm där vi hade 25 sittplatser, satsar vi nu på en stor krog med fyra gånger så många sittplatser och stor, välkomnande uteservering”.

På frågan vilka kulinariska influenser och erfarenheter som har format hans matlagning, svarar han att rent gastronomiskt och matlagningsmässigt har tiden i Paris format honom väldigt mycket. Han nämner även sina år hos Eyvind Hellström på Bagatelle i Oslo. Som chef och krögare värdesätter han särskilt sina år hos Mattias Dahlgren även om de tolv åren på Gastrologik varit mest betydelsefulla. Att få skapa egen krog och lära sig under resans gång, samt alla producenter och råvaror han jobbat med genom åren, är det som har tagit honom till där han är idag.

Inspirerad av lokala traditioner och råvaror

Restaurang Fyr kommer sträva efter att integrera lokala råvaror och traditioner från Halland i sina rätter. Genom att samarbeta med lokala producenter och utforska regionens unika smaker, vill Jacob och hans team skapa en matupplevelse som hyllar Hallands kulinariska arv. ”Vi vill berätta en unik historia om regionen genom våra rätter,” säger Jacob med värme i rösten.

En inkluderande matdestination

Med en önskan att vara en inkluderande restaurang välkomnar Restaurang Fyr gäster från alla samhällsskikt. Trots Jacobs imponerande bakgrund och tidigare erfarenheter är han tydlig med att han inte strävar efter att skapa en exklusiv atmosfär. ”Vi vill vara en ”riktig” restaurang, en restaurang för alla,” betonar han. ”Det är viktigt för oss att vara tillgängliga och inkluderande”. Han nämner internationella matdestinationer som San Sebastián och Tokyo, där det finns stjärnkrogar men framför allt många riktigt bra restauranger med en betydligt lägre prisbild. Där finns hela spektret men nivån och kvaliteten har höjts för samtliga.

Framtida utsikter och samarbete

När det gäller framtiden ser Jacob optimistiskt på Hallands gastronomiska scen. ”Det har verkligen hänt mycket här de senaste åren,” reflekterar han. ”Dels finns det jättemycket råvaror som är fantastiska, dels finns det duktiga människor som jobbar här och försöker göra någonting bra.” Han nämner Äng och Knystaforsen, som får mycket uppmärksamhet på grund av stjärnorna men även Lilla Napoli som är banbrytande och sticker ut internationellt. Han tycker det är roligt att hela Halland blommar och tror att teamet på Fyr kan tillföra en del. ”Tanken är inte att tillföra ännu fler stjärnor utan en riktigt bra krog.”

Han säger vidare att en bra matdestination kräver en bredd, inte enbart sylvassa stjärnkrogar högst upp. Genom samarbete med lokala producenter och fortsatt fokus på att skapa en bred och högkvalitativ matdestination, hoppas Jacob kunna bidra till att lyfta Halland som en gastronomisk destination.

En levande gemenskap

För Jacob är Restaurang Fyr inte bara en plats att äta på, det är en levande gemenskap där passion, kreativitet och vänskap blomstrar. ”Vi vill att våra gäster ska känna sig som en del av vår familj,” delar han. ”Det är den känslan av samhörighet som gör varje måltid till en minnesvärd upplevelse. Vi önskar att gästerna ska vara lite gladare när de går än när de kom, då har vi lyckats.”

Från drömmar till verklighet

Med en imponerande karriär och ett brinnande engagemang för matkonsten har Jacob Holmström tagit restaurangvärlden med storm. Som mottagare av de prestigefyllda utmärkelserna ”Kockarnas kock”, Gastronomiska akademiens guldmedalj och ansvarig för Nobelbanketten 2023 har han inte bara uppnått professionell framgång utan även fått en chans att reflektera över dess betydelse, både för sig själv och för sin restaurang. Även om det aldrig varit ett mål i sig att vinna sådana utmärkelser, erkänner Jacob att de öppnar dörrar och underlättar kommunikationen med gästerna, vilket i sin tur bidrar till restaurangens framgång.

Att ha ansvarat för Nobelbanketten var en särskilt minnesvärd upplevelse. Att leda och samordna 45 kockar för att skapa en oförglömlig måltid krävde rigorös planering och förberedelse under flera månader. Bland annat fick de börja laga mat redan under sommaren för att ha råvaror till vintern. ”Det är då det finns små morötter, små fänkål och liknande. Vi fick lägga in och spara till hösten”. Genom att fokusera på lokala råvaror och småproducenter lyckades han skapa en middag som inte bara tillfredsställde smaklökarna utan även speglade hans personliga kockfilosofi.

Sammanfattningsvis ger dessa erkännanden inte bara en känsla av stolthet och tillfredsställelse, utan de ger också restaurangen en extra skjuts. Att vara en del av Nobelbanketten var en extraordinär upplevelse som krävde hårt arbete, dedikation och en passion för kvalitet och lokalproducerade råvaror.

Genom Restaurang Fyr erbjuder han inte bara en gastronomisk upplevelse utan även en resa genom smaker, traditioner och gemenskap. För Jacob Holmström är varje måltid en möjlighet att dela sin passion för mat och skapa minnen som varar, om inte livet ut, så under en väldigt lång tid.

Personporträtt

Namn: Jacob Holmström

Ålder: 42 år

Familj: Frun Emelie Leijon och två barn.

Personliga intressen: Utöver restaurangen och familjen försöker jag spela lite golf men det går så där. Det blir nog inte så många rundor i år…

Matfilosofi: Vi vill att maten på Fyr ska ha en tydlig identitet, en koppling till platsen vi huserar på, ett nytt men samtidigt klassiskt snitt och såklart smaka underbart”, uttrycker Jacob och Emelie.

Vad blir du själv helst bjuden på? Vällagad, hemlagad mat. Det behöver inte vara några krusiduller, ju enklare desto bättre nästan. Jag är otroligt okräsen. Jag träffar gäster varje dag som är mycket mer kräsna än vad jag är. Halv- och helfabrikat har jag svårt för och processad mat generellt, men så länge det är vällagat och gott äter jag det mesta.

Ditt bästa husmorsknep: Satsa på en riktigt bra skärbräda i trä. Många lägger pengar på dyra, fina knivar men har tunna, slitna platsskärbrädor från IKEA som de kör i diskmaskinen varje dag. ”Bra knivar och en riktigt bra skärbräda, det är halva grejen”, säger han med ett skratt.

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751